Wereldbeeld

De Tsjechische theoloof, filosoof en pedagoog Comenius (1592-1670)  schreef het boek Orbis sensualium pictus, vrij vertaald: de zintuiglijk waarneembare wereld samengevat in afbeeldingen. Comenius beschrijft hierin in woord en beeld allerlei onderwerpen, van de hemel en de aarde, dieren en planten, de mens en alles daar omheen. Dit boek was bedoeld als leerboek voor kinderen. Volgens Comenius was onwetendheid de oorzaak van veel ellende in de wereld en daarom vond hij het belangrijk een bijdrage te leveren aan het onderwijs van alle kinderen.  Comenius beschrijft in het boek de zintuiglijk waarneembare wereld en hiermee ook zijn wereldbeeld.  In zijn tijd nam de kennis over hemel en aarde snel toe door tal van ontdekkingen. Het leven en wereldbeeld van Comenius bieden inspiratie voor deze tentoonstelling, waarin ook een deel van het boek zelf en de geschiedenis ervan wordt gepresenteerd. Het grootste deel van de tentoonstelling wordt gevormd door het werk van 26 kunstenaars die zich door Comenius hebben laten inspireren. De verschillende benaderingen van de kunstenaars levert interessante inzichten. Comenius bracht de wereld in beeld. Hoe brengen hedendaagse kunstenaars de wereld in beeld? 

Leuk om je hierdoor te laten inspireren. Mijn werk is geïnspireerd op het wonder van de schepping. Van sterrenstof tot oersoep tot uiteindelijk … ons. Sta je er wel eens bij stil wat een wonder dit is? En hoe mooi onze aarde eigenlijk is, ook in dat licht?

 De cirkel symboliseert oneindigheid. Niet alleen in ruimte, maar ook in tijd. Deze cirkel is gemaakt van afval; een gebruikte, toegetakelde kartonnen doos. Hoe uit afval toch iets moois kan ontstaan. Dat hoop ik voor onze wereld, dat vanuit het lelijke, de aanslagen, oorlogen, vervuiling, etc. ook heel veel moois mag ontstaan. En dat gebeurt al overal om ons heen. We moeten het alleen zien (jammer dat de media in verhouding weinig moois laat zien) Laten we ook kijken naar de pareltjes. Laten we elkaar vooral blijven inspireren!

De tentoonstelling in het Comenius Museum duurt nog tot 22 januari 2017. 

Comenius Museum Naarden, www.comeniusmuseum.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 + 3 =