Het getijdenboekje van Yolande van Lalaing

Yolande van Lalaing heeft tijdens haar leven een prachtig getijdenboekje laten maken. Getuige de goede staat waarin het getijdenboekje nu nog verkeerd was ze er heel zuinig op. (Het getijdenboek is onderdeel van de collectie van de Bodleian Library te Oxford.) Het getijdenboekje was geschreven op het allerfijnste perkament en voorzien van prachtige illustraties en decoratie. Deze maken dit getijdenboek tot een zeer kostbaar boekje, wat slechts weinigen zich in die tijd konden permitteren. Het boekje is niet alleen versierd met allerlei religieuze illustraties, maar bevat ook allerlei voorstellingen uit het leven van Yolande en de familie van Brederode. Een statussymbool waarmee ongetwijfeld gepronkt werd. Dit mocht natuurlijk niet ontbreken in het portret wat ik van Yolande aan het maken ben. Zoals te zien op de foto’s hieronder heb ik eerst het boekje in toon uitgewerkt, waarna ik wat decoraties en tekst heb toegevoegd, geinspireerd op het origineel, met wat Brederode- en Lalaing symboliek. Dit is het eerste laagje en moet nog verder worden uitgewerkt. Na het uitwerken zal ik er nog een laagje overheen zetten om de bolling van de pagina nog wat meer te benadrukken en evt. een glansje voor de lichtval. Het doekje onder het boek gaat ook nog een ander kleurtje krijgen. In de grote kerk in Vianen is momenteel een prachtige expositie over de familie Brederode te zien. In een nis aan de rechterzijde heb ik een vitrine mogen inrichten. Om het verhaal beeldend te maken heb ik een replica van het getijdenboekje gemaakt. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

55 + = 62